HipoTerapie

 

Terapia prin calarie ... sau cum sa-ti infrumusetezi viata. 


 

Efectul pe care caii il au asupra oamenilor este unul aproape magic. Ei au puterea sa ne schimbe viata. Cum se intampla acest lucru ? Explicatia nu este una magica ci cat se poate de stiintifica. 

Cateva fapte stiintifice: 

- Studiile clinice au dovedit ca apropierea de un cal duce la modificarea tiparului undelor cerebrale, caii au un efect de calmare, care ii ajuta pe oameni sa nu mai ramana fixati in trecut sau in anumite evenimente negative pentru ei, oferindu-le o experienta pozitiva. 

- Masuratorile radiestezice efectuate inainte si dupa sedintele de calarie de jumatate de ora au aratat ca, in timp ce un cal pierde aproximativ 10 puncte energetice in timpul unei sedinte, calaretul castiga aproximativ 120.


 

Ce este terapia prin calarie ? 

 

Terapia ecvestra aduce numeroase beneficii, atat la nivel emotional, cat si la nivel fizic. Ea se bazeaza pe incredere, dezvoltarea de abilitati si cunoastere. In plus, o tinuta eleganta si o dezvoltare armonioasa sunt doua dintre efectele sale benefice. 

Va intrebati cum este posibil ? 

Sa discutam despre beneficiile emotionale si fizice.


 

Beneficii emotionale

- Relaxarea

Exercitiile in aer liber, in mijlocul naturii, departe de sali de terapie, sali de gimnastica supraaglomerate sau casa ajuta la inducerea unei stari de bine.

- Un interes crescut pentru mediul inconjurator

In anumite cazuri, persoanele cu un handicap percep fragmente ale realitatii. 

Cu ajutorul calariei, o noua perspectiva este oferita. Lumea inconjuratoare este explorata de la un alt nivel, unul care presupune control de sine si control asupra calului. Eventualele exercitii sunt mult mai interesante efectuate de pe cal. 

- Rabdare si disciplina

Ca si oamenii, caii au personalitati diferite. Calaretul trebuie sa invete sa comunice cu fiecare cal, sa aiba rabdare cu el, astfel incat sa ajunga sa colaboreze. 

- Autocontrol si autodisciplina.

Un cal indaratnic sau unul mai putin ascultator ii pot supara pe calaretii mai impulsivi. Calaretul obisnuit sa reactioneze agresiv in viata de zi cu zi, va afla in curand ca acestea nu sunt metode prin care un cal poate fi indrumat. Deci va fi nevoit sa invete sa se controleze si sa isi exprime emotiile intr-un mod constructiv. 


 

Beneficii fizice

- Un echilibru mai bun, o postura mai eleganta

Calaretul este obligat sa se adapteze la ritmul calului pentru a-si pastra echilibrul. Acest lucru se intampla prin contractii si relaxari musculare, care activeaza grupe de muschi mai putin accesibile in gimnastica sau in terapiile conventionale. Prin schimbarea pozitiei pe care calaretul o are pe cal, prin modificarea ritmului de mers si a directiei calului, cresc atat gradul de dificultate a exercitiilor, cat si efectul lor benefic.

- Tonifierea musculaturii

Spre deosebire de alte tipuri de exercitii, fie ele gimnastica medicala sau exercitii de intretinere, calaria este receptata mai mult ca o bucurie decat ca un efort fizic. Astfel, timpul de terapie poate fi prelungit, calaretul fiind dispus sa faca un efort mai indelungat. 

- Reflexe mai bune, coordonare mai atenta

Desi pare greu de crezut pentru un calaret incepator, care are pretentia de multe ori de a da corect comenzile, un cal schimba directia catre stanga sau dreapta, pentru ca asa i-a ordonat calaretul. Calul ofera imediat feed-back la comenzile primite, astfel ca o coordonare perfecta a bratelor, a picioarelor si a comenzilor vocale este fundamentala. 

- Diminuarea spasmelor muschilor inferiori

Miscarea ritmica si caldura calului pot ajuta in relaxare si reducerea spasticitatii mai ales la nivelul picioarelor. Iar tinerea corecta a darlogilor (fraielor) are acelasi rol in cazul muschilor de la brate.

- Efecte benefice pentru intregul organism

Exercitiile din timpul lectiilor, incalecarea si descalecarea, cresc gradul de mobilitate a organismului. Iar trapul ajuta la imbunatatirea respiratiei si circulatiei.